16. maj 2018 - Nyheder

Hjerteløbere skaber tryghed

HJERTELIGT: - Der har været en episode i går, hvor en beboer i blok 42 faldt om. Man ringede 112, og på ordet ’hjerte’, trykkede de på en knap til Hjerteløberne. Disse kom før ambulancen for at yde hjælp.

Sådan fortæller Anje Holmstad, Vapnagaards formand.

Når 112-vagtcentralen i Region Hovedstadens Akutberedskab fremover får opkald om hjertestop, kan personalet ud over ambulancen, automatisk sende frivillige hjerteløbere af sted for at yde hjertelungeredning eller for at bringe en hjertestarter til stedet. Målet er at begynde den livreddende førstehjælp hurtigst muligt og aktivere hjertestarterne, inden ambulancen ankommer, så endnu flere kan overleve.

39-årige Dennis Rønnow Larsen fra Hestens Bakke er en af hjerteløberne på Vapnagaard. Han valgte på et førstehjælpskursus i forbindelse med sit arbejde at melde sig som hjerteløber.

- Underviseren på kurset fortalte om hjerteløberne, og det, syntes jeg, lød spændende. Her kan jeg faktisk gøre en forskel som privatperson, og det, synes jeg, er fedt. Har man mod på at være hjerteløber, skal man blot aktivere sig via hjerteløber-app’en, som du finder via hjemmesiden trygfonden.dk. Det er gratis, og det kræver ingen videre forudsætninger at blive hjerteløber, fortæller Dennis Rønnow Larsen.

Hvis du er over 18 år, og har en smartphone, kan du blive hjerteløber i Region Hovedstaden. Du tilmelder dig ved at downloade appen ”TrygFonden Hjerteløber” og udfylde tilmeldingsformularen dér.

Når 112-vagtcentralen får opkald om hjertestop, kan de automatisk sende besked til de hjerteløbere, der befinder sig tæt på personen med hjertestop.

Som hjerteløber bliver du enten bedt om at tage direkte hen til personen og yde hjertelungeredning eller bedt om at hente den nærmeste hjertestarter på vejen. Hvis du bliver kaldt ud til et hjertestop, får du en alarm på telefonen, hvor du kan svare, om du kan løbe afsted, eller om du er forhindret.

- Der er så meget hjælp at hente via appen – rutevejledning, trykfrekvens i forbindelse med hjertemassage og meget andet – og du kan ikke gøre noget forkert. Samtidig får du også en person fra 112-vagtcentralen i telefonen, som guider dig på vej, når du får og accepterer en alarm på din telefon. At vi har hjerteløberne, er ingen garanti for, at liv bliver reddet, men vi kan hjælpe, indtil ambulancen når frem, forklarer Dennis Rønnow Larsen, der endnu ikke har været i aktion som hjerteløber.

Han fortæller også, at hjerteløber-ordningen har en Facebook-side, hvor man som hjerteløber kan stille spørgsmål, få vejledning og udveksle erfaringer med andre. Dennis Rønnow Larsen håber, at der kommer flere hjerteløbere på Vapnagaard.

- Jo flere hjerteløbere vi får på Vapnagaard, jo bedre er vi hjulpet her i vores boligområde. Jo flere, jo bedre. Det kan være med til at skabe tryghed for endnu flere mennesker her på Vapnagaard, slutter Dennis Rønnow Larsen.

Det er en fordel, men ikke et krav, at du har været på kursus i livreddende førstehjælp. Du kan altid afmelde dig hjerteløberordningen, hvis du ikke længere ønsker at være med.

Ønsker du at høre mere om hjerteløberne eller få instruktioner i appen, er du meget velkommen til at kontakte Dennis Rønnow Larsen på tlf. 2092 1046.

 

Registrerede hjertestartere på/ved Vapnagaard (hjertestarter.dk):

Hovmarken 10 (Børnehuset Mælkebøtten)

Sporegangen 19 (Blæksprutten)

Borgmester P. Christensens Vej 4 (Villa Fem)

Borgmester P. Christensens Vej 14 (Helsingør Svømmehal – 2 stk.)

Borgmester P. Christensens Vej 3 (Helsingør Gymnasium)

Egevænget 6 (Rønnebær Allé Skole)

Fokken 109 (Boligselskabet Nordkysten – døgnet rundt)

Egevænget 1A (Kronborghus)

Egevænget 2 (Sthens Kirke – døgnet rundt))

Øvrige hjertestartere på Vapnagaard:

Hovmarken 7 (Vapnagaard Servicecenter – døgnet rundt)

Hestens Bakke 43 (Vapnagaard Seniorcenter – døgnet rundt)

Hesteskoen 17 (Seniorblokken  døgnet rundt)

Du kan læse andre historier fra maj-udgaven af Vapnagaard Nyt ved at klikke her.

Om hjerteløbere:

TrygFonden Hjerteløber er et samarbejde mellem Region Hovedstadens Akutberedskab og TrygFonden.

Hjerteløberne modtager via appen TrygFonden Hjerteløber en alarm fra Region Hovedstadens Akutberedskab, når der er et formodet hjertestop i nærheden af hjerteløberen.

Hjerteløberne sendes ud på en opgave for at yde hjerte-lungeredning og for at hente en hjertestarter for at kunne begynde genoplivningen, inden ambulancen når frem.

TrygFonden Hjerteløber er den største af sin art i Danmark.

I dag er der næsten 17.500 frivillige hjerteløbere tilmeldt TrygFonden Hjerteløber.

Sådan bliver du hjerteløber:

Hvis du er over 18 år, bor i Region Hovedstaden og har en smartphone, kan du blive TrygFonden-hjerteløber. Du skal downloade appen ’TrygFonden Hjerteløber’ og tilmelde dig.

Når der bliver ringet 112 om et formodet hjertestop, kan personalet hos Region Hovedstadens Akutberedskab sende dig ud på en opgave via appen. Du bliver bedt om enten at yde hjerte-lungeredning eller hente en tilgængelig hjertestarter, som du kan bringe frem til personen med hjertestop.

Hvis du bliver kaldt ud til et hjertestop, får du en alarm på telefonen, som du kan afvise eller acceptere. Det er en fordel, men ikke et krav, at du har været på kursus i livreddende førstehjælp. Du kan altid afmelde dig hjerteløberordningen, hvis du ikke længere ønsker at være med.

Læs mere om hjerteløberne ved at klikke her.

Foto: Bendt Olesen

 

 • Telefontider
  8-10 samt 13-15
  08-10 samt 13-17
  08-10 samt 13-14
  4925 2627
 • kontakt os

  Personlig henvendelse i
  ServiceCenteret, Hovmarken 7:

  Mandag - onsdag kl. 8-15
  Torsdag kl. 8-17
  Fredag  kl. 8-14

  4925 2627