9. juni 2017 - Nyheder

Bakterier i søen på Vapnagaard

HELSINGØR: Helt sandt er det nok ikke, at beboerne på Vapnagaard ønsker en våd sommer, men det tekniske personel kunne nu godt tænke sig, at der faldt en del regn i den næste tid.

Årsagen til dette atypiske ønske er, at der er problemer med bakterier i den store sø midt i Vapnagaard.

Den 16. maj skete der et overløb af kloakvand til søen. Årsagen var, at en af Forsyning Helsingørs hovedkloakker var stoppet. Kloakvand løb herefter ind i kælderen i Horsedammen 1-3, og dele af kloakvandet løb desuden videre ud i søen, der normalt fungerer som et regnvandsreservoir.

Kloakvandet har medført, at der er meget høje værdier for E. coli-bakterier i vandet, og det har betydet en voldsom algetilvækst, lugtgener og døde fisk.

Værdierne for E. coli-bakterier er langt over den tilladte grænse, og derfor er der sat skilte op, der advarer folk mod at have kontakt med vandet i søen og holde hunde væk fra søen.

Forsyning Helsingør og teknisk personale fra Vapnagaard og Boliggården har fra starten af forureningen været opmærksom på, at holde opsyn med tilstanden i søen. De første målinger har vist meget høje værdier, men håbet er, at der hen over sommeren vil kunne registreres faldende værdier hvad angår E. coli-bakterier.

Den eneste måde man kan rense op i søen er ved at ”fortynde” søvandet, altså håbe på regnvand, der kan ”vaske” skidtet ud. Vurderingen fra Forsyning Helsingør, der løbende vil kontrollerer vandet i søen, er at værdien af E. coli i løbet af en til to måneder vil være under den tilladte grænse.

Indtil da er det vigtigt, at alle, beboere såvel som besøgende på Vapnagaard, respekterer skiltene og forbuddet mod at komme i kontakt med vandet. Hvis man overholder dette, skulle det ikke forbundet med fare at være i nærheden af søen.

 

KORT OM E COLI

De fleste bakterier af arten Escherichia coli (colibakterier) er naturligt forekommende bakterier i menneskers og dyrs tarme og forårsager dermed ikke sygdom. Visse grupper af E. coli forårsager dog forskellige former for infektion. Samlet set er E. coli blandt de mest almindelige årsager til bakterielle infektioner.

Der findes mange tusinde forskellige typer af E. coli, men kun få grupper, der er sygdomsfremkaldende. Nogle undergrupper forårsager kun infektion i visse dyrearter, mens andre undergrupper kun forårsager sygdom hos mennesker.

(Kilde: Statens Serum Institut)

 • Kontakt til ansatte
  08:00 - 15.00
  08:00 - 17.00
  08:00 - 14.00
  4925 2627
 • kontakt os

  ServiceCenterets kvikskranke, Hovmarken 7:
  Mandag klokken 8-15
  Tirsdag klokken 8-15
  Onsdag klokken 8-15
  Torsdag klokken 8-17
  Fredag klokken 8-14

  4925 2627
SMS tilmelding

Alle der har et offentligt tilgængeligt mobilnummer, modtager SMS fra Boliggården ved forstyrrelser af drift eller andre vigtige forhold.

Beboere med arbejdstelefon, hemmeligt nummer eller mobilnummer, der ikke fremgår af offentligt tilgængelige registre, kan tilmelde sig Boliggårdens SMS-tjeneste. 

Hvis man ikke ønsker at mondtage SMS'er fra Boliggården kan man afmelde sig tjenesten her.